Museum Dokkum en Bonifatiusmuseum

Midden in het historische centrum van Dokkum bevindt zich het Museum Dokkum. Het museum bevindt zich in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende-eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen. Het museum biedt een uniek beeld van 2000 jaar cultuur in Noordoost Friesland. In en voormalig pakhuis van rond 1800 is een permanente tentoonstelling over Bonifatius (+- 672-754) te zien, die een uniek beeld van het leven van Bonifatius geeft.

Het admiraliteitsgebouw
Van 1596 tot 1645 was in Dokkum een van de vijf admiraliteitscolleges van Nederland gevestigd. De Admiraliteit hield zich bezig met de bescherming van de handelsvaart en met oorlogsvoering ter zee. Door het dichtslibben van de zeearm verhuisde de Admiraliteit in 1645 van Dokkum naar Harlingen.

In 1963 vestigde het museum zich in het admiraliteitsgebouw, waarvan de mooie reneaissancedecoraties nog bewaard zijn gebleven. Naast het museum ligt een prachtige binnentuin, waar de monumentale entree van het oude admiraliteitsgebouw te zien is.

Collectie
Het museum toont 2000 jaar geschiedenis van Dokkum en omstreken, zoals oude gebruiksvoorwerpen, volkskunst, schilderijen en Fries aardewerk. Er is een uitgebreide Fries-zilvercollectie, waarvan een groot deel afkomstig is van Dokkumer goud- en zilversmeden, zoals pronkstukken voor op tafel, kerkzilver en typisch Friese geboortelepels.

Daarnaast bezit het museum een belangwekkende collectie textiel, waaronder Friese kostuums, floddermutsen en merklappen.

Bonifatius
De permanente tentoonstelling over Bonifatius geeft een uniek beeld van het leven van Bonifatius en zijn betekenis voor Dokkum. De tentoonstelling geeft een inkijk in de vroegmiddeleeuwse Friese maatschappij en cultuur.

Diversen
Voor groepen zijn rondleidingen mogelijk. Voor het basis- en voortgezet onderwijs zijn er speciale educatieve programma’s. Voor kinderen zijn er diverse speurtochten. Tevens beschikt het museum over een museumcafe en museumwinkel.
  • Pin It on Pinterest