Liebling is een dorpje ten zuiden van de stad Timișoara. In de streek Banat in West-Roemenië liggen diverse plaatsjes met Duitse namen. Op zich ook wel weer logisch, aangezien er in de 18e eeuw zich daar veel Duitse en Oostenrijkse kolonisten vestigden.

Het gebied rond Liebling was niet lang daarvoor veroverd op de Ottomanen en moest weer opnieuw ingericht worden. En in zo’n grensgebied zag de Oostenrijkse keizer natuurlijk graag trouwe onderdanen.

Hoewel…Liebling was een protestantse nederzetting, dat lag wellicht in het overwegend Rooms Katholieke Oostenrijk wel wat gevoelig. Volgens het verhaal rondom het ontstaan van de plaats en plaatsnaam komt daar ook de enigszins bijzondere naam “Liebling” vandaan. Toen men de nieuwe nederzetting naar een bestuurder in het keizerrijk wilde vernoemen, wilde die bestuurder dat niet en zei: “Noem het maar Liebling, want het is een protestantse nederzetting en de protestanten zijn mijn lievelingen”. Misschien was dat gemeend, of misschien was het ook wel een poging om de loyaliteit van de nieuwe protestantse bewoners te winnen. Hoe het ook zij, de plaats kreeg de naam Liebling.

Tot het eind van de Tweede Wereldoorlog is Liebling overwegend een Duits dorp geweest, maar na de oorlog is dat snel veranderd. Veel inwoners vertrokken naar Duitsland en zijn daar gebleven om een nieuw bestaan op te bouwen. Hun plaats werd ingenomen door Roemeense families, er wonen nu nog maar een handjevol Duitsers.

Articles

Find More  

Manellekwelling in Lipova

Ik denk dat ik een verkeerde plek voor overnachten gekozen heb, uit zuinigheid heb ik het goedkoopste hotel gekozen wat ik kon vinden. Helaas voor mij, is er in het zaaltje onder mijn hotelkamer in het Roemeense Lipova een bruiloft aan de gang. In eerste instantie dacht ik dat het wel los zou lopen, maar het feest wordt steeds luidruchtiger …

Continue reading