Het dorp Vaida, ligt enigszins verscholen, een paar kilometer van de hoofdweg van Oradea naar Satu Mare. Vaida is een redelijk traditioneel Transsylvanisch (Noordwesten van Roemenië) dorpje.

In het dorp Vaida is de landbouw nog vrij traditioneel. Veel karren met paarden enzo en weinig machines. Prachtig dorp om wat foto’s te maken.

In Vaida leven ruim 250 gezinnen van de landbouw. Deze is nog grotendeels traditioneel. Sinds het jaar nul niet veel veranderd zeg maar. Toch leuk om dit nog te kunnen zien. Het is de vraag wat er met dit soort dorpen gebeurt door de toetreding bij de EU. Voor veel dorpen betekent dit een kaalslag van de lokale economie. Wel jammer. Verlies van een systeem is altijd treurig.

In het dorp sliepen we in het gastenverblijf van de plaatselijke Gereformeerde Kerk. Het was een geweldig huis, wat blijkens het gastenboek vaker bezocht werd door Nederlanders (vergeten d’r wat in te schrijven trouwens!). De inrichting was geweldig! Een super gave radio en een echte Midden Europese tegelkachel. Plus dat we Hollands brood (Pâine Olandesã) kregen als ontbijt. Ik heb zelden zo’n geweldige tijd gehad als hier.