Tsjernobyl

Tsjernobyl, ook wel getranslitereerd als Chernobyl, is een min of meer verlaten stad in Oekraïne, vanwege het ongeluk met de nabijgelegen kerncentrale op 26 april 1986.

Uiteindelijk bleek Tsjernobyl(de naam betekent overigens Alsem, een soort van onkruid, in het Nederlands), toch iets minder verlaten dan ik van te voren dacht, want er woont nog veel bewakingspersoneel en diverse andere onderhoudsmedewerkers. En er wonen ook nog enkele honderden van de oorspronkelijke bewoners, die tegen het advies in, toch terug zijn gegaan naar hun oude woning.

Het bezoeken van Tsjernobylis niet erg ingewikkeld, maar vereist wel een speciale vergunning die diverse gespecialiseerde tourbedrijven kunnen regelen. Na het ongeluk met reactor nr. 4 van de kerncentrale van Tsjernobylis er een gebied van ruwweg 30 kilometer rondom de centrale geevacueerd en het gebied tot verboden zone verklaard. Toch zijn er altijd mensen geweest van de oorspronkelijke bewoners die na een aantal jaren zijn teruggekeerd en er weer wonen. Lijkt me redelijk eenzaam, maar dat terzijde. Een eindje voor het stadje Tsjernobylstaat een soort van politiepost langs de weg, waar men de papieren en vergunningen controleert.

Het -voormalige- stadje Tsjernobyl ligt nog zo’n vijtien kilometer zuidelijk van de ontplofte kerncentrale, en heeft dus niet aan die radioactieve impact blootgestaan, als bijvoorbeeld Pripyat, wat vlak naast de centrale ligt.

Als een soort monument staan er nog enkele van de honderden bulldozers, trucks en ander materieel dat gebruikt is om de radioactieve besmetting te bestrijden in het stadje. Het is toegestaan om er dichtbij te komen, maar het is verboden de voertuigen aan te raken, vanwege besmetting met mogelijke radioactieve stralingsbronnen, die wellicht nog aan het metaal van de voertuigen zitten.
  • Pin It on Pinterest