Lviv (Lvov/Lwów/Lemberg) is een van de grote steden in Oekraïne, en zeker niet de minst interessante. De stad heeft een prachtig oud centrum waar je met buitengewoon veel plezier doorheen kunt slenteren.

De stad heeft in het verleden bij diverse landen gehoord, tot het vanaf 1991 onderdeel werd van Oekraïne. Eeuwenlang was de stad voornamelijk Pools, na de Poolse delingen viel de stad toe aan Oostenrijk en na de Eerste Wereldoorlog werd de stad opnieuw Pools (al die tijd was een groot percentage van de bevolking Joods, tot de afschuwelijke slachtpartijen in de Tweede Wereldoorlog).

Na de Tweede Wereldoorlog werd Oostelijk Polen geannexeerd door de Sovjet Unie, als onderdeel van de Oekraiense Sovjetrepubliek en na 1991 werd de stad zoals reeds geschreven Oekraiens. Uit alle periodes zijn diverse gebouwen bewaard gebleven, al moet gezegd worden dat de binnenstad in de Sovjettijd met rust gelaten is en daardoor ook sterk verwaarloosd. Na de Oekraiense onafhankelijkheid is men langzamerhand begonnen de binnenstad weer op te knappen en is probeert men het toerisme te bevorderen. Vanuit Dortmund vliegt Wizzair op de stad, en deze is dan ook gemakkelijk in een paar uur te bereiken.

Met de auto is het wat lastiger, aangezien de wegen in Zuid Oost Polen (nog) niet zo geweldig zijn (een snelweg vanaf Krakau is in aanbouw) en je vaak uren met de auto voor de grens moet wachten. Het vliegveld van Lviv is een prachtig voorbeeld van Stalinistische architectuur, zowel binnen als buiten. Er is in 2012 een nieuwe terminal gekomen, die ik nog niet heb geprobeerd. De terminal in aanbouw zag er uit alsof deze een stuk groter zou worden, maar ook tegelijk eigenlijk wel een beetje saaier, een min of meer gewoon vliegveld. Op zich ook wel weer een beetje jammer, het binnenkomen in zo’n historisch gebouw heeft toch ook zo z’n charme, ook al was het totaal niet meer berekend op de passagiersstromen.

Aantal inwoners: 732.800
  • Pin It on Pinterest