Ópusztaszer

Ópusztaszer ligt zo´n 20km boven Szeged in Hongarije. De plaats heette tot 1974 Sövényháza en is een vrij onbeduidend dorp. Ópusztaszer is beter bekend als het Nationaal Historisch Museum van Hongarije. Dit park, want dat is het, is eigenlijk een groot openluchtmuseum.

Stel je voor dat je op dit moment in een van de valleien van de oostelijke Karpaten bent. Meer precies de Voloc vallei. Volgens de historische legende was het hier dat de hongaarse stammen vanuit het oosten het Karpatische bekken binnen kwamen. Je ziet de troepen van prins Arpad die de overwinning hebben behaald: de Hongaarse stammen hebben hun thuisland gevonden.

Natuurlijk is het niet mogelijk om ruim 1100 jaar terug te gaan in de tijd. Maar in het Historisch Museum van Hongarije in Ópusztaszer kun je een indruk te krijgen van deze gebeurtenis. In dit museum hangt het panoramisch schilderij van Feszty: een soort Panorama Mesdag, maar dan veel mooier.

Het park
Het Feszty panorama hangt in een rond gebouw dat de Rotonde wordt genoemd, in dit gebouw bevindt zich tevens het toerist informatiepunt, snackbar en souvenirwinkel. Vanaf hier begint de route door het park en kunt u permanente exposities bekijken over o.a.:
– De Hongaarse strijd en de oprichting van het christelijk Koninkrijk Hongarije
– De oprichting van de staat Hongarije
– De familie Csengele Cumans, bevelhebber van de Hongaarse strijdkrachten
– Het klooster van Szer

Het park zelf is opgedeeld in diverse segmenten zoals het Árpád monument, een authentiek Hongaars dorp, archeologische restanten van een oud klooster, een nomadenpark en oud Hongaarse “Yurts”.

Arpad Monument
In 1896 werd besloten een gedenkteken op te richten ter ere van de duizendste verjaardag van de oprichting van de Hongaarse staat. Dit teken werd opgericht in Ópusztaszer (Szer), en vormt nu het centrum en belangrijkste punt van het National Historisch Museum. Het monument werd vervaardigd door architect Gyula Berczik en beeldhouwer Ede Callos. Het standbeeld van prins Árpád (Hertog en stichter van Hongarije) werd in 1998 vervangen door een nieuw beeld, gemaakt door Károly Buzár.

Jaarlijks vindt hier de viering plaats die men noemt “feest van het standbeeld”, waarbij de nationale identiteit en christelijk erfgoed worden herdacht.

Kerk en klooster
Het verhaal gaat dat prins Árpád hier in Szer de wetten van het land presenteerde. Het kerk en klooster dat zich op deze plaats bevond in de Middeleeuwen gaf de regio enorme invloed. Omdat het klooster was gelegen aan de koninklijke weg – die van de Balkan naar Buda, door Szeged – moet het economisch gezien, voor de wind zijn gegaan.

In de 15e eew werd Szer een handelsplaats met recht om tolgeld te innen. De plaats overleefde de eerste aanval van de Ottomaanse troepen in 1526, maar ging ten onder aan de 15-jarige oorlog. De inwoners vluchtten en de Turken hielden een garnizoen in de ruines van het klooster. In de 16e en 17e eeuw werde de plaats Pustza Szer genoemd, wat in geografische zin ‘Poesta’ betekent (steppe in het Hongaars), terwijl het in etno-historische zin ‘onbewoonbare plaats’ betekent. De glorie had opgehouden te bestaan.

De vervallen ruines van het klooster zijn in 2008 opgeknapt, en opgefleurt door het oprichten van een artefact ter ere van het klooster, de Middeleeuwse cultuurgeschiedenis en voor degenen die hier begraven zijn.

Nomadenpark
In het nomadenpark worden op bepaalde tijden spelen georganiseerd waarbij als Huzaren gekleede paardenmannen het publiek vermaken. De huzaren rijden als dollen rond op hun paarden en schieten hun pijlen af op vogelverschrikkers. Altijd al eens een paard willen aaien? Dat kan ook.

Tourist en Reisinformatie

Meer informatie:
<a href=”- http://opusztaszer.hu/?l=en”> – http://opusztaszer.hu/?l=en</a>

Openingstijden
Het park is het hele jaar door geopend vanaf 10.00 tot ’s middags 16.00. In het winterseizoen zijn er geen activiteiten in de diverse parkattracties.

Prijsinformatie
Een ticket voor het park kost zo’n 2200 HUF (EUR 7,50) per persoon.

Auto
Ópusztaszer ligt vlakbij de snelweg M5 naar Szeged.

Bus
De bus rijdt een aantal malen per dag naar Szeged.