Debrecen

Debrecen is na Boedapest, de tweede grootste stad van Hongarije, met evenals Boedapest een rijke geschiedenis. De stad ligt in het oosten van het land, op de Hongaarse laagvlakte. Debrecen is het meest bekend als het ¨Calvinistische Vaticaan¨ van Oost-Europa. In het centrum zijn er dan ook vele verwijzingen te vinden naar de protestantse geschiedenis.

Geschiedenis
Debrecen kreeg stadsrechten in 1361. De Reformatie had grote impact op Debrecen, sinds de 16e eeuw was Debrecen eeuwenlang het centrum van het calvinisme in Hongarije.
In 1715 werd het een vrijstad. In 1848 en 1849 was Debrecen het centrum van de onafhankelijkheidbeweging tegen de Habsburgers. Debrecen was in deze revolutionaire tijd de provisorische hoofdstad van Hongarije. De revolutie was niet succesvol, maar leidde wel tot Hongarije’s onafhankelijkheid in 1867. In 1944 was de stad in het bezig van de pro-Russische regering, en fungeerde in die tijd als hoofdstad van Hongarije.

De grote kerk
Het meest in het ook springend is de Nagytemplom, de Grote kerk van de stad. Met ruim 3000 zitplaatsen is het een kolossaal gebouw en ongetwijfeld een van de grootste protestantse kerken ter wereld. De toren is ook aardig om te beklimmen, van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het centrum van de stad. En in de toren hangt de grote klok die gegoten is uit het brons van Oostenrijkse kanonskogels. Ook speelde de kerk een rol in de Hongaarse revolutie. In de kerk werd de onafhankelijkheidsverklaring afgelezen door Lajos Kossuth. Deze verklaring (of althans een kopie daarvan), hangt nog altijd aan de muur.

De gereformeerde theologische universiteit
Ook de Gereformeerde theologische universiteit is prominent aanwezig in de stad. De universiteit bezit ook een museum van met name de Hongaarse Gereformeerde geschiedenis. Maar ook over Nederland is het een en ander aanwezig zoals gravures van Nederlandse steden. Voor de rest was de tentoonstelling vrij voorspelbaar, precies wat je kon verwachten in een museum over de Gereformeerde geschiedenis. Dat wil zeggen preekstoelen, psalmborden en doopvonten.

Het Gereformeerde universiteitsmuseum heeft een schitterende bibliotheek, met veel zeer oude boeken.

De wonderboom
Voor het gebouw staat de zogenaamde wonderboom/struik van Debrecen. Tijdens de Reformatie, in een stevig debat stak een Rooms Katholiek een dode tak in de grond en sprak toen: Als het Calvinisme het ware geloof is, laat God dan deze tak tot bloei doen komen. En aldus gebeurde…en Debrecen is sinds die tijd overgegaan op het Calvinisme en een Gereformeerd bolwerk gebleven.

Michiel de Ruyter
En dan nog even een verwijzing naar Nederland: achter de Nagytemplom staat een gedenkteken voor Michiel de Ruyter, onze bestevaer. De Ruyter bevrijdde 26 Hongaarse Gereformeerde predikanten van de Napolitaanse galeien. Hij vaarde over de Middellandse Zee, en hoorde in het voorbijgaan van de galei verschillende mensen psalmen zingen. Hij bedacht zich geen moment en kocht de predikanten los. Hier in Debrecen wordt hij daarvoor geëerd, net als in zijn geboorteplaats Vlissingen trouwens. Op de onderstaande foto staan behalve de naam van Michiel (Mihaly) de Ruyter ook de namen van de desbetreffende predikanten. Deze waren door de Habsburgse machthebbers tijdens de contra-Reformatie verbannen en veroordeeld tot de galeien. Aan de andere kant van het monument is een afgietsel te zien van de krans die paus Johannes Paulus de IIe hier neergelegd heeft als excuses voor de protestanten vervolging in de zestiende en zeventiende eeuw.

Stadsfontein
Op het plein staat ook nog een fontein met een wat vreemd uitziend beeld op een pilaar. Het blijkt een feniks, een vuurvogel, te zijn die oprijst uit het vuur of de as of iets dergelijks. Die vuurvogel moet Debrecen voorstellen dat zwaar geleden heeft in de Tweede Wereld oorlog. Bijna alle gebouwen zijn er beschadigd uitgekomen. Of misschien is het wel een beeld van het Hongaarse volk, dat zoveel gebied heeft verloren bij het verdrag van Trianon in 1920, maar eens ooit weer eens zal herrijzen.

Grand hotel Aranybika
Op het plein naast de grote kerk staat het prachtige Grand hotel Aranybika, gevestigd in een oud pand in jugendstil bouwstijl. Zeer de moeite waard om hier even binnen te lopen en te genieten van de grootse indeling, de glas in lood-ramen en schilderijen.

De kleine hervormde kerk
Aan het einde van de hoofdstraat, tegenover het stadhuis staat de kleine hervormde kerk, met een vierkante stompe toren. Deze toren zou een stuk hoger moeten zijn maar is nooit voltooid. Hoewel de kerk inderdaad niet groot is, ziet de kerk er sfeervol en rustig uit van binnen.

Reisinformatie
Wanneer u op vakantie gaat naar Hongarije is Debrecen een aan te raden bestemming. De stad is goed bereikbaar en biedt een mooi inkijkje in de Hongaarse geschiedenis.
Aan de hoofdstraat zit de VVV waar diverse folders over de stad en omgeving verkrijgbaar zijn, meer informatie vindt u op: http://eng.debrecen.hu/tourist/tourist_information

Vliegtuig
Debrecen is per vliegtuig bereikbaar vanuit Eindhoven met Wizzair.

Trein
Het treinstation – Nagyallomas – ligt ten zuiden van het centrum. De treinverbinding van Boedapest naar Oekraine loopt door Debrecen.
Verder zijn er treinverbindingen met Tiszafured, Nyirbator en Oradea.

Bus
De bus (autobusz allomas) heeft van en naar Debrecen verbindingen met Boedapest en alle andere grote steden in de regio.

Tram
Er is één tramlijn in Debrecen. De route loopt van het station via Piac utca naar het stadspark.