Suomenlinna

Suomenlinna is een zeefort voor de kust van Helsinki en is een nationale culturele schat. Het fort is opgericht in 1748 toen Finland een deel was van het Koninkrijk Zweden- het heette toen Sveaborg. In de 19e eeuw, toen Finland onder Russische heerschappij kwam werd het fort uitgebreid. De kanonnen op Kustaanmiekka op het westelijk deel van het eiland zijn een herinnering aan die periode.

Suomenlinna is een bastion fort van onregelmatige vorm, dat is gebouwd op oneffen terrein en op de afzonderlijke eilanden. De betekenis ervan in de daaropvolgende verdediging van drie verschillende staten -Zweden, Rusland en Finland- geeft de vesting zijn eigen speciale betekenis.

Suomenlinna is vermeld als een UNESCO World Heritage site, om te worden bewaard voor toekomstige generaties als een voorbeeld van de Europese militaire architectuur uit die tijd.

Praktische informatie

Op het fort verplaats je je te voet. De eilanden zijn verbonden door bruggen. De hoofdroute loopt van noord naar zuid over het fot. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich op de belangrijkste route die gemarkeerd wordt door de blauwe borden. Meer informatie: www.suomenlinna.fi

Je kunt vanaf de Kauppatori (het marktplein) een veerboot naar Suomenlinna nemen. HKL veerboten vertrekken aan de kant van het presidentieel paleis (15 minuten, naar het noordelijke deel van het fort). JT-Lines vertrekt van de andere kant van Kauppatori naar de Koningspoort en het bezoekerscentrum (retourticket € 7,00, 20 minuten). Controleer vertrektijden bij www.jt-line.fi.

Bezienswaardigheden op Suomenlinna

De Suomenlinna kerk werd gebouwd als een Russisch-orthodoxe garnizoenkerk in 1854. De buitenkant is aangepast toen Suomenlinna overging in Finse handen. De kerk werd omgebouwd tot een Evangelisch-Lutherse kerk en is nog steeds in dienst voor bruiloften. De kerktoren fungeert als een vuurtoren voor lucht en zeeverkeer.

Het droogdok van Suomenlinna is een van ’s werelds oudste droogdokken die nog in gebruik zijn. De schepen van de Zweedse kustvloot werden hier gebouwd in de jaren 1760 onder toezicht van de nautische architect FH af Chapman. Tegenwoordig wordt het droogdok gebruikt om oude schepen te herstellen.

Grote binnenplaats

De binnenplaats, ontworpen door de oprichter van het fort, Augustin Ehrensvärd, heeft gediend als het centrale plein van het fort sinds 1760. Het werd zwaar beschadigd door bombardementen tijdens de krimoorlog in 1855, maar het is nog steeds een indrukwekkende bezienswaardigheid. Het graf van Augustin Eherensvärd en het Ehrensvärd Museum bevinden zich op deze binnenplaats.

Kustaanmiekka

Kustaanmiekka ligt op het zuid-westelijke gedeelte van het fort. Het biedt een prachtig uitzicht over de oorspronkelijke bastions en de kustverdediging met de muren van zand en kannonen, gebouwd bij de Russen aan het einde van de 19e eeuw. Vanaf het Zander bastion heb je een mooi uitzicht over het hele fort.</div>

De Koningspoort

De Koningspoort is een momenent en symbool van Suomenlinna. De poort is gebouwd in 1754 als entree tot het fort. De poort is gebouwd op de plaats waar de oprichter van het fort – koning Adolf Frederick van Zweden – voet aan wal zette, toen hij het fort inspecteerde in 1752.

Vesikko Submarine>

Deze gerestaureerde Finse onderzeeboot werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Het is nu een museum waar je het leven en de omstandigheden van een onderzeebootbemanning en technologie van die tijd kunt bekijken.
Meer informatie: www.mpkk.fi/en/museum/exhibitions/
  • Directory

    Find More  

    Pin It on Pinterest