Kevelaar is een stadje in Duitsland, vlak bij de Nederlandse grens.

Ook de naam heeft overduidelijk een Nederlandse herkomst. Het Duitse Kevelaer is een vertaling van het Nederlandse Kevelaar.

Als ik door het plaatsje loop, heb ik het gevoel dat er vooral Nederlanders op bezoek zijn. Ik hoor verschillende keren op straat Nederlands spreken.

Kevelaer blijkt ook een Rooms Katholieke bedevaartsplaats te zijn, en juist op deze dag lijkt het bijzonder druk te zijn, een soort van feestdag ofzo. Als protestant heb ik vanuit mijn opvoeding geleerd om helemaal niets met dit soort “Paapse superstitiën” te maken te moeten hebben. Als ik de mensen bekijk, heb ik toch stellig de indruk dat ze oprecht bepaalde gevoelens beleven bij hun religieuze handelingen. Ik weet het niet…het doet mij helemaal niets…is dat mijn Calvinistische opvoeding, of is dat meer iets cultureels?

Of ligt het misschien aan de specifieke groep mensen die hier komen, dat dit mensen zijn die een volledig ander referentiekader in dit soort zaken hebben dan ik? Als je de bedevaartsgeschiedenis in Kevelaer iets beter bekijkt, dan blijkt dat hier Maria een aantal maal verschenen zou zijn aan een of andere koopman om hem te vertellen dat er een kapel gebouwd moest worden in Kevelaer.

Ook zou er geneeskrachtige werking uitgaan van een afbeelding van Maria. Tja…ik kan niet goed begrijpen dat mensen dit geloven…Als ik de mensen daar zo bezig zie, probeer ik het te begrijpen, maar dat is moeilijk, want ik begrijp er helemaal niks van.
  • Pin It on Pinterest