Wat is er leuker dan in de ICE stappen en daar eens een ritje mee maken? Met de trein naar Keulen...

Keulen is de grootste en oudste stad van het Ruhrgebied. Keulen ligt helemaal aan de zuidgrens van het Ruhrgebied. De historie van Keulen gaat in ieder geval terug naar de Romeinse oudheid. De naam Keulen oftewel Köln in het Duits, is afkomstig van het latijnse woord Colonia. In de Romeinse tijd rond het jaar nul dus, was Keulen al een stad. De volledige naam was toen: Colonia Claudia Ara Agrippensium. Oftewel: de stad van (keizer) Claudius, met een altaar gewijd aan Agrippina (zijn vrouw). Deze Agrippina was niet zo’n fijn mens, want ze vermoordde Claudius. Veel plezier heeft ze er niet van gehad, want zelf werd ze op haar beurt uit de weg geruimd door Nero.

Als je met de trein aankomt in Keulen en je loopt het station uit, dan sta je direct oog in oog met de machtige domkerk. De dom van Keulen is zonder enige twijfel de grootste kerk van West Europa. Het is een enorm bouwwerk, waar de Amersfoortse St. Joriskerk, die ook niet klein is, gemakkelijk tien keer inpast.

Naast de dom staat het Romeins – Germaans museum. Daar zijn veel voorwerpen te zien die tijdens opgravingen in Keulen naar boven gehaald zijn. Maar de topstukken van het museum zijn zonder meer een aantal mozaieken. De Romeinse vloerbedekking, zeg maar.

Ook de beelden en grafmonumenten zijn indrukwekkend, zowel wat betreft aantal als de staat waarin ze zich na ongeveer tweeduizend jaar nog bevinden. Ook staat er nog een deel van de stadspoort, met inscriptie van de naam van de stad: CCAA. (zie hierboven voor de volledige naam) Hieronder ook een paar foto’s van het filosofen mozaiek. Zeven Griekse filosofen afgebeeld rondom de filosoof en tonbewoner Diogenes.

In de kelder van het museum is nog een heel bijzonder mozaiek te vinden. Het is een oud Germaans – Romeins mozaiek, maar als je goed kijkt zie je dat er allerlei hakenkruizen zijn afgebeeld.
 • Articles

  Find More  

  Top 10 meest bezochte protestantse kerken in Duitsland

  Welke tien protestantse kerken van Duitsland zijn het meest populair? Het Duitse persbureau Idea onderzocht dit dat leverde interessante resultaten op. De herbouwde Frauenkirche in Dresden is de meest populaire protestantse kerk van Duitsland. Opvallend is dat bijvoorbeeld, de kasteelkerk in Wittenberg niet op de lijst voorkomt. Deze kerk is nog steeds de “moederkerk van de Reformatie”, waar Maarten Luther …

  Continue reading  

  Pin It on Pinterest