Burgsteinfurt is een schilderachtig Duitse provinciestadje.

Op weg van Dortmund naar Gronau kwam ik op plotseling op het idee om er eens een kijkje te gaan nemen en dat is geenszins tegengevallen. Wat een prachtig oud stadje met een fantastisch kasteel staat daar! En ook wat jammer dat het kasteel niet te bezichtigen is. Het is nog steeds privaat bezit van de adelijke familie Von Bentheim – Steinfurt.

Steinfurt ligt tussen Münster en Gronau en heeft al een lange geschiedenis. Waarschijnlijk is (Burg)steinfurt begonnen als nederzetting bij een doorwaadbare plaats in het riviertje de Aa, en heeft het zoiets als Steenvoorde geheten in het begin.

Het is niet zo duidelijk wanneer de nederzetting begonnen is, waarchijnlijk ergens in de Middeleeuwen, zo rond de 11e eeuw, maar dat er al snel een kasteel kwam is wel duidelijk.

Tot 1806 is Steinfurt een onafhankelijk ministaatje geweest, bovendien ook nog eens protestants in het overwegend Rooms Katholieke Münsterland (overigens heeft ook Gronau een grote protestantse minderheid in Münsterland, maar verder ken ik niet veel van dergelijke plaatsen in de regio).

In de 16e eeuw kreeg Steinfurt zelfs een universiteit, die ook veel studenten uit Nederland (toen uiteraard nog de Republiek) trok. Het stadje kreeg in de 18e eeuw ook een kuuroord, nu nog heet het park bij het kasteel Bagno, een verwijzing naar het kuuroord dat hier was. Kortom, meer dan de moeite waard om het stadje te bezoeken! Ik denk dat de foto’s voor zich spreken.
  • Pin It on Pinterest