Sofia is de hoofdstad van Bulgarije, een land dat in 2007 toetrad tot de Europese Unie. Ik vond het een goed idee om Sofia eens te gaan bekijken, toen ik onderweg was per trein van Istanbul naar Arad en Oradea in Roemenië. Ik heb geen spijt gehad van dit uitstapje, want Sofia is ondanks de grauwheid van de Communistische jaren toch een stad met een bijzonder aardig centrum.

Het stationsgebouw is een typische functionele betonnen kolos, uit de tijd van het communisme. Maar toch heeft dat wel iets moois. Jammer genoeg zijn we in Nederland net bezig om in Rotterdam een vergelijkbaar stationsgebouw te slopen. Erg jammer, het was een monument van de wederopbouw periode. Over 20 jaar hebben we er ongetwijfeld enorm spijt van. Maar goed, om terug te keren tot Sofia, hieronder vind je een paar plaatjes van het station.

Sofia ligt in een vallei, aan de voet van een flinke berg, mount Vitosha. Deze berg met zijn besneeuwde top is bijna overal in Sofia op de achtergrond te zien.

Het centrum van Sofia ziet er redelijk 19e eeuws uit, maar er zijn ook een aantal zeer oude gebouwen, zoals de St. Joriskerk van Sofia, een Byzantijnse kerk uit de 4e eeuw. Helaas zijn er om de kerk heen veel gebouwen neergezet, waardoor het lijkt alsof deze monumentale kerk eigenlijk uit het straatbeeld moest worden verwijderd.

De Russen in Sofia waren de bevrijders van de Ottomaanse overheersers in de negentiende eeuw. In het centrum van Sofia staat een kerk uit die periode, de st. Nicolaas kerk, die in de volksmond echter de Russische kerk heet.

In het park voor de grote Nevski kathedraal is een rommelmarkt, oude opaatjes en tandeloze omaatjes bieden hier hun (overtollige?) spulletjes aan. Ik verbaasde me enorm over wat voor dingen hier allemaal wel niet bij lagen. Het leek erop dat verschillende neonazi’s hun zolderkamer opgeruimd hadden. Ook lagen er verdacht veel Stalin prullaria. Op de een of andere manier is er toch een markt voor. Tja…
  • Pin It on Pinterest