Srebrenica is in Nederland overbekend vanwege het drama in 1995, waarbij ons leger niet in staat bleek zichzelf te verdedigen, zodat er duizenden mensen de dood vonden.

Deze windstille en vroege novemberzaterdag met een beetje sneeuw vond ik het een goed moment om er te gaan kijken. Tja…het is nogal een troosteloos gebied om eerlijk te zijn, hoewel er wel het een en ander geinvesteerd is door Westerse landen.

Het eerste wat je tegenkomt als je naar Srebrenica toe rijdt, is de enorme begraafplaats, met duizenden graven, simpele witte paaltjes en de pas recent begraven slachtoffers, die een tijdelijk houten paaltje gekregen hebben.

Natuurlijk herrinner ik me van zo’n 15 jaar geleden alle ellende nog wel die toen op de Balkan was, maar pas wanneer je dit in het echt ziet, dringt de gruwelijkheid en grootschaligheid van de hele situatie pas echt door.

Wat mij echter het meest opviel, was het souvenir tentje tegenover de begraafplaats. Eigenlijk schokte het mij wel een beetje, dat er mensen op zo’n plek souvenirs verkopen…

De begraafplaats is helemaal nieuw en er zijn kosten nog moeite gespaard om deze aan te leggen. De rest van Srebrenica is zwaar verwaarloosd, behalve dan een aantal prestige objecten. Eigenlijk zijn de enige goed onderhouden gebouwen het kantoor van de VN en de kerk.
 • Articles

  Find More  

  Top 10 minst bezochte landen in Europa

  Ontzettend veel mensen gaan op vakantie, het tourisme neemt jaarlijks steeds toe. Europese bestemmingen blijven ongelofelijk populair. Denk eens aan Parijs, Londen, Barcelona, Rome en Amsterdam. Deze steden ontvangen jaarlijks miljoenen bezoekers. Maar er zijn ook landen in Europa die niet in die lijsten van meest bezochte bestemmingen niet voorkomen. Ze zijn niet bekend, niet touristisch, maar dat wil niet …

  Continue reading  

  Bosnie – Jajice

  Op doorreis naar Montenegro kwam ik door Bosnië. Interessant land, maar met een grote hoeveelheid littekens van de oorlog van de 90’er jaren. Kogelinslagen in huizen zijn veelvuldig te bespeuren. De weg is ook niet fantastisch, geen snelweg te bekennen en de smalle tweebaansweg kronkelt door een bijna even smalle kloof. Omdat het donker wordt besluit ik maar om ergens …

  Continue reading  

  Pin It on Pinterest