Jajce is een stad in het midden van Bosnië, een oude en in de Middeleeuwen belangrijke stad, met een oud fort en een grote oude binnenstad, maar ernstig getroffen door de Balkanoorlog bij het uiteenvallen van Joegoslavië.

De sporen daarvan zijn ook nu nog duidelijk te zien in de stad, hoewel er hard gewerkt wordt aan de wederopbouw. Toen Bosnië nog een onafhankelijk koninkrijk was, en dan gaat het over de periode tot ongeveer 1450, was Jajce de hoofdstad ervan. Daarna werd de stad veroverd door het Ottomaanse Rijk.

De stad en het gebied eromheen biedt veel kansen voor toerisme, bij Jajce stort de rivier de Pliva door middel van een waterval zich in de rivier de Vrbas, die door een redelijk diepe kloof loopt. Dat gebied is dan ook prachtig om doorheen te rijden en het was voor mij een genot om er te zijn.

Met veel genoegen plaats ik dan ook een aantal plaatjes van de Vrbas kloof en het motel waar ik de nacht verbleef. Dat ding is overigens alleen een aanrader voor avontuurlijke mensen…dikke spinnewebben boven het bed en geen spiegel in de badkamer. Ook het toilet trok niet door, maar doorspoelen met het water van de douche, door de douchekop boven de WC te houden en op zijn krachtigste stand te zetten, was een aardige noodoplossing, haha.

De stadsmuren van Jajce zijn nog grotendeels bewaard gebleven. Ik parkeerde de auto vlakbij het stadscentrum en was verbaasd om te zien dat zelfs hier al het betaald parkeren is doorgedrongen… Aan parkeerplaatsen geen enkel gebrek trouwens. Volgens mij komt hier vrijwel geen toerist.

De oorlog heeft veel littekens achtergelaten, vele gebouwen zijn nog steeds beschadigd, niet zo erg als in Mostar misschien, maar toch.

Verbazingwekkend hoeveel moskees hier staan in de oude stad en dat die ook allemaal er splinternieuw uitzien. Vast met geld uit Saoedi Arabië enzo.

Er staat een bord in Jajce, dat de weg wijst naar het oude fort. Echter, er staat toch echt iets anders op het bord…Er wordt de weg gewezen naar de vrouwelijke vorm van de Forter, wat dat dan ook moge wezen!
  • Pin It on Pinterest